Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VL

Základní škola za socialismu - třetí nebo čtvrtá třída. A nastoupil k nám Kubánec černej jak uhlí. A co se první naučil česky? Nadávky. Nedostalo se mu od nás zrovna vřelého přijetí. A naučil se to rychle - nadávat na oplátku i se ohnat pěstí...

0 0
možnosti
JM

J92a31n 82M15a51r19e34k

10. 9. 2021 1:31

Vážený kolego blogaři, nic si z těch kluků a zaprdlých dědků nedělejte. Ale ten Harant, to by mohla být i pocta. V historii národa českého se vyskytuje jeden šlechtic Kryštof HARANT z Polžic a Bezdružic...jo a vaš čeština je výborná. Mám obavy, že je lepší než ta moje.

4 0
možnosti
LJ

Vaše blogy však ukazují velmi doboru znalost toho nesnadného jazyka.

4 0
možnosti
MV

Moc pěkný. Jako často Vaše blogy. A ta krásná čeština.Diky

6 0
možnosti
PK

Motivace musí nějak vytrysknout z vnitřku. Faktem je, že hovořím třemi jazyky (bohužel někdy lépe než v mé rodné češtině) a motivace pro jejich výuku byla za socialismu jasná, odejít rychle pryč na Západ.

Dnes slýchávám, že se často říkává, že motivace dlouho nevydrží. Klasik k tomu kdysi dodal, že to ani koupel a proto ji doporučuje denně;-D;-DR^

2 0
možnosti
JV

V Brne to byl normalni nazev pro male deti - haranti. :-)

5 0
možnosti

Beru to jako nadsázku. Protože jestli to byl hlavní důvod, proč se naučit česky, musel bych napsat, že se nedivím, proč tak málo Vietnamců staršího data narození umí česky.:-)

0 0
možnosti
VV

Je to o lidech.

Zde kde jsem v predcovidove dobe travil polovinu casu take mame jeden vietnamsky kamenny obchod.

Vzdy kdyz tam neco kupuji. probehne bietnamec kolem padesati, dobry den pane, hledate neco pane, mohu vam poradit pane a pres jeho akcent se vzdy pobavime.

Jeho manzelka u pokladny je pravym opakem. kdyz on tam neni, ani ruakama ci nohama ji nevysveltim, ze hledam tu bavorskou sekanou, jiz mne v jejich reklame obstastnili uz predem.

A tam kde travim tu druhou, ted i podstatnejci cast casu mame v dome Vietnamskou rodinu. tam je to naopak, s pani se da o cemkoliv drmolit, pan se vetsinou jen usmiva a moc toho nenamluvi. maji dve deti, syna a asi o pet i vice let mladsi dceru.

Holcicku jak z obrazku, vzdy vysnorenou v krasnych satickach a bratr se o ni vzda prikladne staral.

Holcicka vyrostla v krasnou slecnu, saticky uz nenosi, ale tricka a jeans, a kdyby ji nekdo chtel ublizovat, bratr by se asi postaral.

sympaticka rodina.

10 0
možnosti
MB

Přiznám se, sebrat sebe, jít do cizí země, docela odvaha! Kolega se v ČR dožral, že nebude čekat "Až mu bude lépe". V Norsku se cíleně zabydlel u místních, aby se vyhnul české komunitě. Snaha, co nejrychleji ovládnout řeč! Pozoroval jejich zvyky. Furt sedí v sauně, piknikují ryby. Mají svetry se vzory a na hlavě tu srandovní čapku přes uši! Tak si to pořídil rovněž a pobíhá mezi nimi.

Práci má, dokonce jakýsi kurz - přezkušování, aby získal nárok na jejich občanství. Jako svobodný omamuje tamní děvčata. Co já vím, třeba již má i malá norčata ...? Přesně takto, si představuji vstup a chování "cizince", do jiné země. Chvála, že totéž lze říci o komunitě z Vietnamu! Mám dlouhodobé zkušenosti s rodiči, dokonce komunikuji s jejich dcerou. Je na VŠ Praha.

Všichni mají s mým kolegou cosi společného. Šli za štěstím. Aby jej dosáhli, doslova dřou. Jedni v plátěnném stánku na tržišti, další už v kamenném obchodě - další generace již na studiích. To jsou dobří cizinci, žádní "Haranti". Žel, i tyto máme v ČR. Nekonají, nárokují, množí se, nu zase jsou naši, takoví domácí ! :-)

11 0
možnosti
OD

Správně. Asimilace je proces vzdělání ve vybraných a trefných sprosťárnách v domácím jazyce.

Ještě doporučuji odstranit jeden zlozvyk. Vy Vietnamci, když jste v rozpacích či nejistí, používáte civilizované pravidlo, že smích obrušuje hrany a tak se culíte, někdy přímo hihňáte. To je špatně.

Místním zvykem je nejistotu maskovat cholerickou agresí a řvaním. Musíte se místo pozdravu na uvítanou naučit výraz - co čumíš woe - který domorodci používají, když uvidí cizince - tím je kdokoliv, koho neznají z místní hospody. Místo vřelého "Co byste si přál?" se naučte "Vyber si, co chceš, zaplať a vypadni" a místo "Na shledanou" proneste "Přijď zas, my k vám taky nelezem".

Kdyby Vám někdo náhodou popřál "Dobrou chuť", správná česká odpověď je "Starej se o svojí hubu".

Zásadně se nedívejte místním do očí, zatímco s nimi konverzujete, koukejte do mobilu nebo někam metr nad a doleva a pozorujte pavouky na zdi. Nejlépe si nasaďte sluneční brýle, otočte se z profilu a při konverzaci zírejte oknem ven.

Alternativně pište blog na mobilu a na dorážejícího domorodce reagujte zlostným "Nevidíte, že nemám čas?"

Chce to dlouhé, intenzivní studium,,,, Česko, to je postgraduální studium drbanství a negativity v sociálním styku.

4 3
možnosti
Foto

Takoví jsme, to je fakt. (A je to smutné). Nenechte si od nikoho radit, pane Tiene...:-/

3 2
možnosti
JK

Tak mě napadá, jaký je ekvivalent označení "harant" pro dospělého. :-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 219
  • Celková karma 31,40
  • Průměrná čtenost 2933x
Červen 2022: Teď mi došlo, že jsem se nikdy pořádně nepředstavil. Jmenuji se Tien, potřebuji spát alespoň 10h denně, mám rád večerní procházky a jím převážně mezi 22-23h. Na deprese: čokoláda, úklid bytu a toulání se. Proč píšu blog? Je to jediná věc, kterou nedělám z povinnosti.

 

2021: Už jsem tu s Vámi přátele skoro 30 let, dokopu si to tady až do důchodu a potom zmizím do Hanoje. Ok?

 

2020: "Nic bych na sobě neměnil. Absolutní spokojenost. Mindrák na nule."

 

2015: Už pár let nečtu žádné západní "vědecké, akademické, publicistické" (a vlastně všechny cizí) práce o Vietnamu a Vietnamcích, protože nakonec zjistíte že to jsou jenom pytle plné nesmyslů. Musíte si to zjistit sami i když je to pracnější, ale aspoň těm objeveným výsledkům můžete věřit. Člověk by měl, pokud má tu možnost, na několik měsíců odejít do zahraničí, pak pochopí skutečné potřeby, emoce, samotu a izolaci cizinců v jeho vlastní zemi, protože to sám pocítí.